De MCSA Windows Server 2016 certificering is hier, waar wacht je nog op?
IT-ers wreven zich bij het uitkomen van de MCSA Windows Server 2016 al in de handen. Want bij het uitkomen van de nieuwe server versie, kwam er ook een nieuwe Microsoft certificering op de markt. Inmiddels is de MCSA Windows Server certificering hot en de vraag is groot.
De klant is immers koning en met de meeste recente certificering kan die klant nóg beter bediend worden. IT-ers moeten wel beseffen dat de weg naar het examen niet eenvoudig is. Het uit drie delen bestaande certificeringstraject is moeilijk en vraagt veel studie en praktijkuren.
Windows Server 2016 imponeert
De Windows Server 2016 (Microsoft Certified Solutions Associate) heeft ten opzichte van zijn voorgangers toch wel imponerende nieuwe functies. Dat betekent ook meteen dat het upgraden van de MCSA-certificering ook niet eenvoudig, of in elk geval, een uitdaging is.
Wie al de MCSA Windows Server certificering van 2008 of die van 2012 bezit, kan door het afleggen van slechts één upgrade examen de certificering van de versie 2016 in bezit krijgen. Begin je volledig nieuw aan het certificeringstraject dan dien je drie examens af te ronden.
Voorbereiding en zeker ook een grote mate van discipline zijn een vereiste voor de IT-er die voor certificering gaat. Planning is noodzakelijk, helemaal als je dit via zelfstudie (e-learning) wilt gaan volgen. Behalve de studie gaan ook andere zaken ‘gewoon’ door. Het aangaan van een MCSA-project vaagt ritme. Studeer op vaste momenten en bij voorkeur niet te lang.
Praktijkervaring is ook al noodzakelijk, de tijd dat papieren MCSA’ers – zonder ervaring in de praktijk maar wel in staat alles van papier snel en goed te leren- zo even slaagden, ligt inmiddels ver achter ons. IT-ers kunnen die praktijkervaring vaak al tijdens hun reguliere werkzaamheden uitvoeren of via zogenaamde virtuele labomgevingen.
Vanwege regelmatig voorkomende updates gedurende het traject richting examen, is het raadzaam het cursusmateriaal bij voorkeur digitaal aan te vragen. Met een papieren en dus niet te updaten versie loop je al snel achter de feiten aan. Aspirant certificaathouders doen er ook goed aan met bijvoorbeeld via zogenaamde proefexamens het examen te oefenen. Goed voorbereiden is dus essentieel bij deze studie.
Nieuwe functies in Windows Server 2016
MCSA Windows Server 2016 biedt zoals gezegd nogal wat nieuwe functies. De beveiliging bijvoorbeeld, is direct al goed ingebouwd. Het risico wordt ten opzichte van de voorgangers verder beperkt met extra beveiligingslagen in het besturingssysteem om zo beveiligingsbreuken te voorkomen. Meer beveiligingslagen helpt bovendien aanvallen te blokkeren en beveiligt applicaties, de machine en data, net als je virtuele machines.
MCSA Windows Server 2016 is ook klaar voor de Cloud en eenvoudig met de hypervisor van Azure te migreren in de nieuwe versie. De opslagkosten kunnen in de versie van 2016 lager worden gehouden. Windows Server 2016 biedt ook software gedefinieerde opslagmogelijkheden om het datacentrum geschaald uit te breiden. Ook het innoveren van applicaties is mogelijk binnen de nieuwe versie. Het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van applicaties kan veranderd worden door gebruik te maken met de moderne DevOps omgeving.
Behalve innoveren kunnen al bestaande applicaties flexibeler en veiliger gemaakt worden. Ontwikkel je nieuwe applicaties, dan zijn die in de versie 2016 meteen klaar voor de Cloud. De versie 2016 is zoals gezegd imponerend. Ondersteunde Windows Server 2012 tot 4 TB per fysieke server, versie 2016 doet dat tot 24 TB, zes keer meer dus.
Ook het verschil in ondersteunende fysieke logische processors is verbeterd van maximaal 320 LP’s tot nu 512 LP’s. De nieuwe versie ondersteund het geheugen van virtuele machines tot 12 TB per virtuele machine, dat is twaalf keer meer dan versie 2012 die tot 1 TB per virtuele machine leverde. Ook de ondersteunende virtuele processors voor virtuele machines zijn vergoot: 3,75 keer om precies te zijn.
Het zijn indrukwekkende cijfers. Wie optimaal gebruik wil maken van de nieuwe mogelijkheden en zijn of haar kennis wilt valideren gaat vanzelfsprekend voor de certificering. Een pittig traject, maar voor de IT-medewerker echter ook een enorme uitdaging. Je certificering doe je er echter niet zomaar even bij, Het volgen van cursussen in aanloop naar het daadwerkelijke examen is bittere noodzaak.
Voorbereiding is het halve werk, dat is bij certificering niet anders.