Is blockchain de toekomst?
Publicatiedatum: June 4, 2019

Is blockchain de toekomst?

Blockchain wordt vaak een ontwrichtende technologie genoemd. De laatste tijd is het alvast een populair gespreksonderwerp in verschillende industrieën.

Zo horen we met zijn allen steeds meer over fintech, virtuele tokens, digitale activa, cryptocurrencies, slimme contracten en aanvankelijk muntaanbod -- allemaal concepten gebaseerd op blockchain technologie, die stilaan hun weg vinden naar de mainstream.

Maar wat is dan precies zo'n blockchain en waarom zit er zoveel toekomstmuziek in?

Wat is blockchain?

Volgens Wikipedia is een blockchain ("blokketen") een systeem voor gegevensbewaring. Die gegevens kunnen allerlei gedaanten aannemen: overschrijvingen, berichten, akten...

Bijzonder aan een blockchain is vervolgens dat hij gegevens kan bewaren zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit. Hierdoor wordt gegevensvervalsing schier onmogelijk.

Om het concept blockchain wat concreter te maken, kun je dit filmpje hieronder bekijken, waarin CNBC de basics van blockchain kort en bevattelijk uitlegt. Het is maar een van de vele video's over het onderwerp, dus aan extra uitleg is er zeker geen gebrek.

Hoe werkt een blockchain?

Een blokketen is letterlijk een keten van blokken. In een blok worden gegevens bewaard. Dit kun je je voorstellen als een lijst, bijvoorbeeld een boodschappenlijstje of een lijst van transacties of andere handelingen.

Elk lijstje wordt afgesloten met een zogenaamde "hash", waarin alle gegevens over de block worden opgenomen. Die hash wordt vervolgens ook weer opgenomen aan het begin van de eerstvolgende blok. Zo worden de verschillende blokken als het ware aan elkaar gekoppeld in een keten ("chain").

Enkel het eerste blokje in de keten (het "Genesis block") heeft geen hash, om voor de hand liggende redenen. Voor alle andere blocks is de hash omzeggen een soort serienummer. Nieuwe blocks ontstaan echter niet zomaar in de chain.

Ze worden gegenereerd door betrokken gebruikers in het netwerk.Men noemt dit "mining" ("ontmijning"). Een nieuwe ontmijning wordt pas aanvaard wanneer de meeste netwerkgebruikers eens geraken over de validiteit van het nieuwe blokje in de chain.

Cryptocurrency vs blockchain

Soms worden blockchain en cryptocurrency met elkaar verward. Het onderscheid is nochtans relatief simpel: cryptocurrency is een van de functies mogelijk gemaakt door blockchain technologie. Het kan gezien worden als een van de vele bronnen of hulpmiddelen waarvan een blockchain zich kan bedienen. Men spreekt hier van "tokens".

Cryptocurrency is dan een token of subtoken eigen aan een blockchain. Via dat token verlopen vervolgens alle monetaire handelingen (kopen, verkopen, beleggen...) in het netwerk. Met andere woorden: cryptocurrencies bestaan dankzij de blockchain en niet andersom.

Binnen een blockchain netwerk worden cryptocurrencies meer bepaald gebruikt om waardegegevens te verzenden, en ook als betaling voor die transacties. Zo wordt waardeoverdracht binnen het netwerk mogelijk. Dat gebeurt via zogenaamde blockchain wallets (omzeggen digitale portefeuilles).

banner blog USP

Blockchain in de praktijk

Naast de verwerking van betalingen en andere monetaire verrichtingen kun je zeggen dat Blockchain alle transacties kan helpen waarbij dataveiligheid en -betrouwbaarheid cruciaal zijn. Ook de hoeveelheid data die door een Blockchain kan verwerkt worden is indrukwekkend.

Zo vind je toepassingen van Blockchain in tal van industrieën en (economische) sectoren:

  • Monitoring van leverketens
  • Beloningsprogramma's voor trouwe klanten van bedrijven
  • Digitale identiteitskaarten
  • Dataverkeer en sharen
  • Rechtsbescherming van bijvoorbeeld copyrights
  • Digitaal stemmen
  • Vastgoed en andere belangrijke tranfers
  • Voedselveiligheid
  • Belastinginning, (medisch) dossierbeheer
  • Wapenopsporing
  • Erfenisregeling
  • Beursverhandelingen
  • Het internet der dingen
  • Energiebeheer
  • Beveiliging van bezit

Hoe ziet de toekomst eruit voor blockchain?

Blockchain heeft de potentie om elk aspect van de wereldeconomie te beïnvloeden en de toepassingen ervan ontwikkelen zich nu al sneller dan de meeste regeringen of regelgevers zich eraan kunnen aanpassen. Veel van ons praktisch leven speelt zich ondertussen volop online af, tot en met de kerntaken van onze overheden.

Van blockchain wordt daarom een almaar grotere invloed verwacht op dit dagelijkse online leven. Decentralisatie, onveranderlijkheid en transparantie zijn daarbij sleutelelementen voor het succes.

Ethereum

Een goed voorbeeld is ethereum, een cryptocurrency ontwikkeld door de Ethereum Foundation, een Zwitserse non-profitorganisatie, die het concept van blockchain technologie verder heeft ontwikkeld dan pure valutatoepassingen.

Ethereum is een open-source, openbaar, blockchain platform dat "slimme contracten" uitwisselt om transacties uit te voeren. Zo'n slim contract is als het ware een zelf-opererende computercode of een programma dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan specifieke voorwaarden is voldaan en dus geen tussenkomst van derden vereist wordt.

Het feit dat dergelijke technologie de noodzaak voor derden wegneemt, betekent dat het risico en de kosten van derden uit transacties worden gesneden. Het betekent ook dat geen enkele organisatie de gegevens in kwestie beheert.

Ontwikkelaars over de hele wereld kunnen ethereum gebruiken om hun eigen gedecentraliseerde applicaties te bouwen en te implementeren op basis van de etherische blockchain.

Blockchain bij de overheid

Maar Blockchain kan bijvoorbeeld ook helpen op overheidsniveau, bijvoorbeeld bij het voorkomen van corruptie. De implementatie van systemen voor toezicht op overheidsuitgaven, eigendommen en digitale documenten van burgers via blockchain zijn even zoveel potentiële manieren om de transparantie van een overheid te waarborgen en eventuele corrupties van het systeem terug te dringen.

Bijvoorbeeld: als elk onroerend goed in een land wordt verantwoord op een onveranderlijk blockchain register, dan zouden regeringen of grote bedrijven het land niet zo gemakkelijk van iemand kunnen afpakken omdat een persoon bepaalde documentatie of eigendomsbewijzen al dan niet in zijn bezit heeft.

Blockchain risico's

De enorme potenties van blockchain moeten echter de risico's van deze technologie niet bagatelliseren -- want er zijn wel degelijk risico's die moeten worden overwogen en ingeperkt. Slecht management, problemen met de technologie, kwetsbaarheid van personeel en fouten in de programmering kunnen hier mogelijk ernstige problemen veroorzaken.

Blockchain is geen wondermiddel. Wanneer de juiste wet- en regelgeving echter wordt ingevoerd, wanneer de technologie correct wordt gebruikt, en wanneer de juiste spelers worden betrokken; is blockchain wel een bijzonder krachtige hulpmiddel.

Net zoals VoIP uitgroeide tot de steunpilaar van wereldwijde communicatie, zo kan blockchain mogelijk uitgroeien tot de steunpilaar van wereldwijd dataverkeer: ondanks de risico's en onder voorbehoud van het juiste risicobeheer.

Meer weten over blockchain technologie

Wil je graag nog meer lezen over blockchains en blockchain technologie, of word je zelfs graag zelf een blockchain specialist? Dan ben je zeker ook benieuwd naar onze trainingscursussen:

Delen via: